Izaslanica UN:Napredak u pregovorima o prelazno vladi Libije

ŽENEVA – Politički dijalog u Libiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija postigao je napredak u dogovoru sa novom prelaznom vladom koja će nadgledati pripreme za decembarske izbore, saopšteno je iz UN.

Razgovori u Ženevi, strukturirani oko foruma libijskog političkog dijaloga, odvijali su se usred snažnog međunarodnog napora da se postigne mirno rešenje građanskog rata u Libiji. Sve prethodne diplomatske inicijative su propal, navodi AP.

Učesnici u pregovorima u Ženevi dogovorili su se o mehanizmu za izbor nove vlade, o čijem je formiranju bilo reči u polemikama glavnih frakcija u zemlji.

Vršilac dužosti izaslanika Ujedinjenih nacija za Libiju Stefani Vilijams rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi da su članovi savetodavnog odbora „ispunili svoju odgovornost konstruktivnim duhom, kooperativnim naporima i velikom dozom patriotizma“.

Prema njenim rečima, sporazum predstavlja „najbolji mogući kompromis“ po tom pitanju i da bi mogao dovesti do izbora prelazne vlade „za nekoliko nedelja“.

Međutim, upozorila je da će i dalje biti „onih koji žele da poremete“ napore za izgradnju mira.

Savetodavni odbor je deo foruma sa 75 članova koji predstavlja sve tri glavne regije Libije.

Odbor od 18 članova predložio je da izborni kolegijum svake regije imenuje predstavnika u tročlanom predsedničkom savetu, rekla je Vilijams.

Premijera bi izabrao forum sa 75 članova. Uspešni kandidat trebalo bi da dobije 70 osto glasova.

Vilijams je rekla da će forum glasati o predloženom mehanizmu u ponedeljak, a rezultati se očekuju sledećeg dana.

Prelazna vlada bila bi „privremeni jedinstveni izvršni kadar u kome bi radile libijski patriote koji žele da dele odgovornost, a ne da dele kolač“, rekla je v.d. izaslanik Ujedinjenih nacija.

SAD su pozdravile napredak i pozvale sve stranke u Libiji da „rade hitno i u dobroj nameri“ na uspostavljanju privremene vlade, navodi se u saopštenju američke ambasade u Libiji.

Forum je deo napora Ujedinjenih nacija da zaustavi haos koji je progutao naftom bogatu severnoafričku državu nakon svrgavanja i ubistva diktatora Moamera Gadafija 2011. godine. Lane je postigao sporazum o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora 24. decembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar