Izaslanik EU: Kritike da ne pomažemo dovoljno Siriju su nepravedne

DAMASK – Izaslanik Evropske unije u Damasku Dan Stoenesku, izjavio je danas da su neopravdane kritike Briselu za nepružanje dovoljne pomoći Sirijcima, nakon zemljotresa koji je u ponedeljak razorio velike delove ove zemlje i Turske.

Stoenesku je rekao Rojtersu da su EU i države članice prikupile više od 50 miliona evra za pružanje pomoći i podršku spasilačkih misija u delovima Sirije koji su pod kontrolom vlade i pobunjenika.

„Apsolutno su nepravedne optužbe za nepružanje pomoći, a mi zapravo više od jedne decenije stalno radimo upravo to, a činimo mnogo više tokom krize sa zemljotresom“, naveo je Stoenesku u saopštenju.

Više od 3.500 ljudi poginulo je u razornom zemljotresu u Siriji, gde je 12-godišnji sukob odgovoran za stotine hiljada mrtvih i milione raseljenih unutar zemlje i van njenih granica, navodi Rojters.

Zemlja je podeljena u različite zone kontrole, pod vladom u Damasku i one koje kojima upravljaju pobunjenici, što je otežavalo pružanje pomoći čak i pre zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale u ponedeljak.

Sirijska vlada, koja je pod zapadnim sankcijama, apelovala je na pomoć UN i zatražila je da ona bude u koordinaciji sa Damaskom i isporučena iz Sirije, a ne preko turske granice u pobunjeničke oblasti.

Pošiljka humanitarne pomoći italijanske vlade od 30 tona, uključujući četiri vozila hitne pomoći i 13 paleta medicinske opreme, sletela je u subotu u Bejrut na putu za Damask, u prvoj evropskoj isporuci nakon zemljotresa u Siriji, navodi Rojters.

Stoenesku je rekao da EU ohrabruje zemlje članice da pruže pomoć i da sankcije „ne ometaju isporuku humanitarne pomoći“.

EU je tražila „dovoljne mere zaštite“ kako bi se obezbedilo da će pružena pomoć doći do ugroženih ljudi, rekao je Stoenesku, koji tvrdi da sirijska vlada ima „istorijat preusmeravanja pomoći“.

On je pozvao vlasti u Damasku „da ne politizuju isporuku humanitarne pomoći“ i da se „angažuju u dobroj nameri“ sa svim humanitarnim organizacijama i agencijama UN kako bi pomogle stanovništvu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar