Izetbegović pozivao Čovića da ne provocira Bošnjake

SARAJEVO – Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da misli da je lidera HDZ BiH Dragan Čović glasanjem za poništavanje tzv. „Inckovog zakona“ smanjio mogućnost da se brzo postigne dogovor o izboroj reformi u BiH.

Tri hrvatska poslanika u Parlamentu BiH glasali su nedavno za ukidanje nametute odluke o sancionisanju i zabrani negiranja zločina u Srebrenici, među kojima je i Čović.

Glasanje hrvatskih poslanika o zaključku Kluba srpskih poslanika o poništavanju nametnute Inckove odluke, izazvalo je reakcije u Hrvatskoj i FBiH.

„Mislim da je time smanjio šansu da se brzo postignu dogovori. Kazao sam mu to“, rekao je Izetbegović.

Čoviću je, kazao je rekao, da ga uporno poziva da ne radi „stvari koje provociraju bošnjačke glasače, bošnjački narod“.

„Da ste umesto toga kazali da će Hrvati zajedno s ostalim patriotama braniti ovu zemlju, jako bi se povećale šanse da se postigne sporazum. Ovako su te šanse degradirane“, rekao je Izetbegović, preneli su sarajevski mediji.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je ranije danas u Zagrebu da misli da Inckovo nametanje odluke o Srebrenici nije bilo opravdano i da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije najveći problem BiH, jedan je, kazao je, od manjih.

Izetbegović je to rekao četvrog dana pregovora sa izaslanikom SAD Metu Palmerom i direktorkom u okviru evropske službe spoljnih poslova Angelinom Ajhorc o izbornoj reformi.

Palmer je sinoć za Aldžaziru Balkans rekao da očekuje da izborna reforma bude gotovo do kraja ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar