Izjava kancelara „srusila“ kurs deonica

BEČ – Austrijska vlada razmišlja o tome da stvori zakonske uslove da može da crpi dobiti kompanija sa državnim udelom, koje nadproporcionalno profitiraju od krize.

„Naložio sam ministru finansija i ministarki privrede da predaju odgovarajuće predloge“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer u izjavi dnevniku „Tiroler Tagescajtung“.

Ta njegova izjava izazvala je „zemljotres“ na berzi, te je vrednost deonica energetskih koncerna u delimičnom vlasništvu države značajno pala.

Vrednost deonica energetskog koncerna „Ferbund“, na primer, pala je za oko 11 odsto.

U toj kompanija država drži 51 odsto vlasništva.

Predsednik foruma deoničara Robert Otel ocenio je izjavu Nehamera iznenađujućom i šokirajućom.

Prema njegovim rečima ona nanosi štetu domaćem tržištu kapitala.

Izjavi kancelara prethodile su kritike medija i opozicije nakon što je upravo „Ferbund“ značajno podigao cene struje i gasa za domaćinstva.

Ukazivalo se da se podizanje cene struje ne može opravdati, jer „Ferbund“ struju pravi pre svega preko hidroelektrana u zemlji, i ona nema veze sa Ukrajinskom krizom.

Uprava „Ferbunda“ je opravdala podizanje cene time što je u obavezi da radi u korist akcionara, a među njima je najveći deoničar država koja rastom cene može računati na ogromne prihode u budžetu.

Nehamer je kazao da je pogrešno govoriti da je ministar finansija dobitnik krize, jer je on samo neko ko upravlja novcem poreskih obveznika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar