Izrael će predati tela palestinskih napadača

Izrael je danas navodno pristao da preda porodicama tela deset Palestinaca iz istočnog Jerusalima, ubijenih u napadima na Izraelce, nakon što ih je držao nedeljama, javljaju izraelski mediji.

Biće predati deset tela, pod uslovom da se „mirno“ sahrane, kako je navedeno.

Porodicama će biti predati i posmrtni ostaci Ahmada Abu Šabana i Musaba al-Gazalija.

Abu Šaban je izveo napad nožem na jerusalimskoj centralnoj autobuskoj stanici u oktobru, a Al-Gazali je ubijen u pokušaju napada nožem na policajce na ulazu u jerusalimski stari grad u decembru.

Sa njihovim porodicama je dogovoreno da pristanu na čitav niz uslova, uključujući i onaj da se saglase sa malim sahranama tokom noći, na koje će doći samo članovi porodice. Za to su morali da daju policiji depozit u kešu kao garanciju da će uslovi biti ispunjeni.

Izraelske vlasti, a posebno izraelski premijer Benjamin Netanijahu, zalagali su se da se tela ubijenih Palestinaca zadrže kako bi se sprečili masovni protesti na njihovim sahranama, gde prisutni često pozivaju na nove napade na Izraelce.

On veruje da se odlaganjem predaje tela umanjuje značaj koji se pridaje odredjenom napadaču i da manji broj ljudi dolazi na sahrane.

Izraelska vojska i druge službe bezbednosti medjutim smatraju da takva praksa još više podstiče bes Palestinca.

Tako su tela ubijenih napadača sa Zapadne obale, koja je pod izraelskom okupacijom, predavana ubrzo posle napada, jer je za to zaduženo Ministarstvo odbrane, dok je za tela napadača sa teritorije Izraela, odnosno anektiranog Jerusalima zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nedavno se troje izraelskih arapskih poslanika sastalo s rodjacima ubijenih palestinskih napadača, uključujući i onih koji su ubili Izraelce i zahtevalo da se tela vrate, odavši im poštu minutom ćutanja. To je izazvalo ljutnju Netanijahua koji traži da ti poslanici budu kažnjeni.

U nasilju koje traje već pet meseci ubijeno je 27 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem, vatrenim oružjem i automobilima.

Za to vreme poginulo je bezmalo 160 Palestinaca. Za većinu Izrael kaže da su bili napadači, a ostali su poginuli u sukobima sa bezbednosnim snagama.

Palestinska strana tvrdi da je nasilje rezultat nezadovoljstva Palestinca zbog decenijske okupacije, dok Izrael tvrdi da je to rezultat podsticanja na napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar