Izrael i Maroko potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji

Izrael i Maroko potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, razmeni obaveštajnih podataka i prodaji oružja.

Taj memorandum o razumevanju postignut je tokom posete ministra odbrane Izraela Benija Ganca (Benny Gantz) Maroku koji je uspostavio zvanične odnose sa jevrejskom državom prošle godine u okviru takozvanih Sporazuma Avram uz posredovanje SAD.

Ganc je saopštio da je sporazum o saradnji vrlo značajan i da će omogućiti razmenu ideja, zajedničke projekte i izvoz izraelskoj vojsci.

Sporazum je potpisan na sastanku Ganca i njegovog marokanskog kolege Abdelatifa Luidijia (Abdelllatif Loudiyi) Rabatu u prisustvu vojnih atašea i dva poslanika parlamenta Izraela.

Ganc se takodje sastao sa marokanskim šefom generalštaba i dočekala ga je počasna garda vojnika u crvenim tunikama, plavim pantalonama i sa šljaštećim zlatnim epoletama.

Pred sastanak sa ministrom odbrane Maroka Ganc je posetio grobnicu Muhameda Petog, dede vladajućeg kralja.

Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Sudan potpisali su sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom 2020. godine, zahvaljujući posredovanju administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Devedesetih godina prošlog veka Izrael i Maroko su uspostavili odnose na niskom nivou, ali ih je Maroko prekinuo posle početka palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Uprkos tome dve strane su održale neformalne odnose.

Skoro pola miliona Izraelaca potiče iz Maroka, a više od 200.000 uselilo ih se u Izrael posle osnivanja jevrejske države 1948. godine i hiljade njih posećuje Maroko svake godine .

Tamo još uvek živi mala jevrejska zajednica i Ganc će posetiti jedinu preostalu sinagogu u Rabatu tokom svoje dvodnevne posete.

U zamenu za normalizaciju odnosa Maroka s Izraelom Trampova administracija je obećala da u decembru 2020. godine priznanje suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom spornom teritorijom u Severnoj Africi.

Time je poremećena decenijska američka politika i medjunarodni konsenzus da će se status Zapadne Sahare odlučiti na referendumu UN.

Od tada je administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Boden) s oprezom podržala priznanje.

Sporazumi Avram prekinuli su dugogodišnji konsenzus arapskih zemalja da će se odnosi s Izraelom normalizovati u okviru rešenja izraelsko palestinskog sukoba. Zbog toga Palestinci vide sporazume kao izdaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar