Izrael nagovestio ograničenost mogućeg primirja s Hamasom

Izraelski ministar Joav Galant rekao je danas da sporazum o primirju oko koga se dogovara s palestinskim islamističkim Hamasom uključuje ublažavanje nekih restrikcija uvedenih za pojas Gaze.

Ono što Galant opisuje kao predmet pregovora izgleda manje od onog što Hamas smatra da sveobuhvatan sporazum treba da ima, navodi agencija AP.  

Hamas je saopštio da sporazum oko koga posreduje Egipat mora da uključi značajno ublažavanje 11-ogodišnje blokade granice Gaze i plan UN za obnovu Gaze.

Kako navodi agencija AP razlika u očekivanjima ukazuje na to da su vrlo male šanse za postizanje dogovora.

Egipat pokušava da posreduje u postizanju šireg dogovora o primirju izmedju Izraela i Hamasa koji je na vlasti u Gazi. Sporazum treba da otvori put za obnovu Gaze i moguću razmenu zatvorenika, rekli su ranije zvaničnici Hamasa.

Izraelski bezbednosni kabinet sastao se juče da razmotri predloge za Gazu.

Član kabineta Galant rekao je za izraelski vojni radio danas da su ministri razgovarali izmedju ostalog i ponovnom otvaranju nedavno zatvorenog prelaza za teret u Gazu.

Palestinski islamistički Hamas pokrenuo je pre četiri meseca kampanju za prekid blokade uključujući masovne proteste i slanje zapaljivih balona u Izrael. Desetine Palestinaca ubijeno je od vatre izraelske vojske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar