Izrael optužio Hezbolah za sajber napad na UNIFIL u Libanu

JERUSALIM – Izrael je danas optužio libansku miliciju Hezbolah, koju podržava Iran, da je sprovela sajber operaciju osmišljenu da ometa mirovnu misiju UN i zapretio oštrom odmazdom protiv neprijateljskih hakera.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je da su iranske bezbednosne institucije u saradnji sa Hezbolahom nedavno pokrenule sajber operaciju s ciljem krađe materijala o aktivnostima Privremenih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL) i raspoređivanju u toj oblasti, za potrebe Hezbolaha, prenosi Rojters.

„Ovo je još jedan direktan napad Irana i Hezbolaha na stabilnost Libana i njegovih građana“, rekao je on.

UNIFIL je naveo da je prvi čuo za napade.

„UNIFIL i UN veoma ozbiljno shvataju sajber bezbednost i imaju snažne mere za zaštitu naših podataka“, saopštila je kancelarija UN.

Rojters navodi da je UNIFIL osnovan 1978. godine i patrolira južnom granicom Libana, a zadužen je za praćenje prekida vatre kojim je okončan poslednji rat između Hezbolaha i Izraela 2006. godine.

Izrael je optužio naoružane napadače Hezbolaha da su postavili tajne položaje na granici prkoseći UNIFIL, a libanski zvaničnici kažu da Izrael nastavlja sa preletima vazdušnih snaga svoje teritorije kršeći primirje.

Ganc je rekao da je sajber jedinica korpusa Iranske revolucionarne garde pod nazivom „Šahid Kave“ sprovela istraživanje kako bi oštetila brodove, benzinske pumpe i industrijska postrojenja u nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Britaniju, SAD, Francusku i Izrael.

On je nagovestio da bi Izrael, za koji se veoma veruje da je vodio sajber rat protiv iranskih nuklearnih objekata i druge infrastrukture, mogao fizički da uzvrati neprijateljskim hakerima.

„Znamo ko su oni, ciljamo na njih i one koji ih usmeravaju“, rekao je Ganc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar