Izrael po verskim ograničenjima blizu Irana

Izrael je u društvu Saudijske Arabije, Sirije i Irana po ograničenjima na ispoljavanje verske slobode, pokazuje najnovije istraživanje.

U izveštaju se takodje navodi da su u porastu ograničenja na ispoljavanje judaizma u Evropi, kao i napadi na Jevreje.

Jevreji su uznemiravani u 87 zemalja 2017. godine.

Izveštaj koji je objavio Istraživački centar Pju (Pew) beleži religiozno ograničavanje u svetu i Izrael se našao medju 20 zemalja u svetu u kojima su ta ograničenja najveća.

Ta zemlja je peta po nivou „društvenog neprijateljstva koje se odnosi na verske norme“ i šesta po „medjuverskim napetostima i nasilju“ i u tome je lošija od Sirije, prenose izraelski mediji.

Kao primer se navodi uznemiravanje ljudi koji voze automobile u blizini kvartova gde žive ultraortodoksni Jevreji za vreme dana odmora, šabata i pominju zvaničnici vlade „koji se na neki način priklanjaju verskim vlastima ili doktrinama u pravnim pitanjima“.

Izrael sebe definiše kao jevrejsku državu. U toj zemlji ortodoksni glavni rabinat kontroliše brak, razvod sahranjivanje i konverziju u judaizam, što znači da država ne priznaje brakove, razvode, sahrane i preobraćenja koji nisu ortodoksni.

Takodje ne priznaje mešovite brakove sklopljene u Izraelu.

U većini gradova na dan odmora nema javnog transporta.

U odnosu na ograničenja koja važe za Jevreje u svetu pominje se mešanje vlade u obrezivanje dečaka u Nemačkoj i Sloveniji.

Takodje se pominje rast antisemitske i neonacističke aktivnosti, uključujući napade na Jevreje u Evropi i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar