Izrael: Svetske sile da prekinu razgovore sa Iranom

TEL AVIV – Izrael je danas apelovao na svetske sile da momentalno prekinu nuklearne pregovore sa Iranom u Beču, citirajući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je Teheran počeo da proizvodi obogaćeni uranijum sa naprednijim centrifugama.

„Iran sprovodi nuklearnu ucenu i taktiku pregovaranja, i na to bi trebalo da se odgovori momentalno, tako što bi se prekinuli pregovori i svetske sile primenile čvrste korake“, saopšteno je iz kancelarije premijera Izraela Naftalija Beneta, nakon telefonskog razgovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, preneo je Rojters.

Iran i velike svetske sile pokušavaju u Beču da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim Teheran ograničava nuklearni program, a zauzvrat dobija ukidanje sankcija SAD, EU i UN.

SAD su se povukle iz sporazuma 2018. godine, tokom mandata Donalda Trampa, a Iran je odgovorio kršenjem limita određenih sporazumom.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da je Benet preneo Blinkenu svoje primedbe oko ukidanja sankcija Iranu, posebno pod privremenim dogovorom, koji bi, navodi se, „odmah doneo veliki priliv novca iranskom režimu“.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Iran ne bi smeo da obogaćuje uranijum u postrojenju u Fordou.

Iran je dosad tamo proizvodio obogaćeni uranijum pomoću IR-1 mašina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar