Izraelski predsednik i princ Mohamed o bilateralnim odnosima

DUBAI – Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas da njegova zemlja podržava bezbednosne potrebe Ujedinjenih Arapskih Emirata i traži jače regionalne veze.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zajedno sa Bahreinom, potpisali su sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država 2020. godine, nazvan „Abrahamov sporazum“.

Tokom posete UAE izraelski predsednik Hercog razgovarao je o bezbednosti i bilateralnim odnosima sa princom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, prenosi agencija Rojters.

U proteklih dve nedelje jemenski Huti, grupa koja je povezana sa Iranom, dva puta je napala UAE projektilima.

„Potpuno podržavamo vaše bezbednosne zahteve i osuđujemo svaki napad na vaš suverenitet od strane terorističkih grupa. Ovde smo zajedno da pronađemo načine i sredstva da donesemo punu bezbednost ljudima koji traže mir u našem regionu“, poručio je Hercog tokom sastanka.

Šeik Mohamed je rekao da Izrael i UAE dele „zajednički pogled na pretnje regionalnoj stabilnosti i miru, posebno onih koje predstavljaju milicije i terorističke snage“.

„Abrahamov sporazum treba da se nastavi i da nam se pridruži više nacija u tom pokušaju“, rekao je Hercog šeiku Mohamedu.

Predsednik Hercog sastao se sa ministrom spoljnih poslova UAE i drugim zvaničnicima, izvestila je novinska agencija VAM.

Premijer Izraela Naftali Benet posetio je Emirate u decembru, a Hercog je prvi predsednik Izraela koji je u zvaničnoj poseti UAE, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar