Izraelski vojnici ubili pet Palestinaca i 20 ranili u uporištu oružane grupe

U raciji izraelskih snaga u uporištu naoružane grupe u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno je prošle noći pet Palestinaca i 20 ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako je navela vojska laboratorija za proizvodnju eksploziva u jednom stanu je dignuta u vazduh i izbio je sukob.

Ta racija u starom gradu, kasbi Nablusa, bila je jedna od najsmrtonosnijih na Zapadnoj obali ove godine, a dogodila se u vreme pojačane napetosti.

Na televizijskom snimku vidi se plamen i dim kako se diže noću iznad grada Nablusa, drugog po veličini na Zapadnoj obali.

Cilj racije je bila grupa naoružanih Palestinaca koji sebe nazivaju „Lavlja jazbina“, a odgovorna je za nedavni smrtonosni napad na izraelskog vojnika i nekoliko pokušaja napada, rekla je vojska.

Pet ubijenih su Palestinci u 20-tim i 30-tim godinama, saopštilo je palestinsko ministarstvo. Nekoliko ranjenih je u teškom stanju.

Premijer izraela Jair Lapid izjavio je za javni servis Kan da je Vadi Huh vodja „Lavlje jazbine“ ubijen u razmeni vatre sa izraelskim vojnicima.

„Izrael se nikada neće plašiti da deluje u korist svoje stabilnosti“, rekao je Lapid.

Racije na Zapadnoj obali predstvljaju veliki izazov za Palestinsku upravu koja kontroliše trećinu te teritorije okupirane u ratu 1967. godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas se oslanja na bezbednosnu saradnju s Izraelom, posebno protiv rivala islamskih ekstremista kako bi ostao na vlasti.

Medjutim ta saradnja je jako nepopularna medju Palestincima i oni se protive izraelskoj okupaciji koja traje više od 55 godina.

Naročito su razočarani mladi Palestinci i u pojedinim područjima su obrazovane male bande naoružanih ljudi najre u izbegličkom logoru Dženin, uporištu ekstremista, a posle i u Nablusu.

Te grupe su izazazov za Palestinsku upravu i napadaju izraelske ciljeve.

Abasov portparol Nabil Abu Rudejne je označio izraelske racije ratnim zločinom.

Od početka ove godine u izraelsko-palestinskim sukobima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruslimu ubijeno je više od 125 Palestinca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar