Izreal i Turska sklopili sporazum o civilnom vazduhoplovstvu

JERUSALIM – Izrael i Turska potpisali su danas novi bilateralni sporazum o civilnom vazduhoplovstvu, prvi od 1951. godine, kao deo nedavnog otopljavanja diplomatskih odnosa, koji omogućava izraelskim prevoznicima da obnove letove za Tursku nakon 15-godišnjeg odsustva.

„Očekuje se da će sporazum rezultirati nastavkom letova izraelskih kompanija na različite destinacije u Turskoj, zajedno sa letovima turskih kompanija za Izrael“, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva saobraćaja, prenosi Rojters.

Rečeno je da je sporazum proizašao iz „konstruktivnih pregovora poslednjih nedelja i da predstavlja važnu prekretnicu u unapredenju bilateralnih odnosa“.

Ranije ove nedelje, Izrael je rekao da će ponovo otvoriti svoju ekonomsku i trgovinsku kancelariju u Turskoj nakon što su obe vlade proterale ambasadore 2018. godine, dok su često razmenjivale uvrede zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Rojters navodi da izraelski avioprevoznici nisu komercijalno leteli za Tursku od 2007, dok su turski prevoznici imalli čak 16 letova dnevno za Izrael pre kovida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar