„Izvinite što sam izazvala ovaj haos nepažnjom“

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje, čiji opoziv je izglasan u parlamentu, izvinila se za politički „haos“ u zemlji.

Ona je apelovala na vladu da ostane jedinstvena kako kriza ne bi uticala na nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

„Izvinjavam se svim Južnokorejcima zbog toga što sam stvorila ovaj nacionalni haos svojom nepažnjom dok se naša zemlja suočava sa toliko problema, od ekonomije do nacionalne odbrane“, rekla je Park u televizijskom obraćanju nakon što je parlament izglasao predlog o njenom opozivu, preneo je AFP.

Odmah po glasanju u parlamentu, predsednica je sazvala sednicu vlade na kojoj se takođe izvinila i od zatražila od ministara da sarađuju sa premijerom kako bi se izbegao bilo kakav vakuum u pogledu nacionalne bezbednosti i ekonomije.

Dok Ustavni sud bude razmatrao predlog opoziva, što može potrajati najviše 180 dana, dužnost predsednika vršiće premijer Hvang Kjo-ahn.

Za opoziv je bilo potrebno da glasa najmanje 200 od 300 poslanika, prenose agencije.

Zahtev za opoziv predsednice potpisala je 171 osoba, a kako bi on bio usvojen potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da su taj zahtev podržal i neki poslanici vladajuće stranke predsednice Južne Koreje.

Građani se već nedeljama u velikom broju okupljaju na ulicama Seula tražeći ostavku predsednice zbog umešanosti u korupcionaški skandal.

U skandal zbog kojeg je pokrenut opoziv predsednice, umešana je i njena prijateljica, koja je optužena da je uticala na Park kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac potom koristila za lične potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

juzna korejaPark Geun-Hje
Komentari (0)
Dodaj komentar