Izvinjenje SAD za jedva izbegnuti sudar vojnih aviona

Portparol ruske vojske general major Igor Konašenkov optužio je danas Sjedinjene Američke Države za jedva izbegnuti sudar borbenih aviona dve zemlje u vazdušnom prostoru Sirije.

Konašenkov je rekao da su u incidentu 17. oktobra na nebu iznad sirijskog grada Deir al-Zour učestvovali najmoderniji ruski lovac „suhoj-35“ i američki radarski avion E-3, prenela je agencija AP.

On je dodao da je Rusija obavestila američku vojsku o nameri posade Su-35 da leti na tom području.

Konašenkov navodi da je američki avion, međutim, neplanirano smanjio visinu leta za oko jednog kilometra i da se približio ruskom avionu na samo 500 metara.

O incidentu je javnost prvo obavestio juče portparol američke vojske, koji je rekao da se o tome razgovaralo sa komandantima ruske vojske, ali i da se o tom događaju namerno nije govorilo u javnosti.

Konašenkov je izjavio da su se Amerikanci izvinili za taj incident.

Američka avijacija se izvinila zbog letenja u blizini ruskih aviona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se Centralna komanda američkog ratnog vazduhoplovstva izvinila zbog toga što su američki avioni leteli blizu ruskih mlaznjaka u Siriji.

Američki avion iznad Sirije se „opasno“ približio ruskom Američki avioni „avaks“ su 17. oktobra narušili pravila i opasno se približili ruskom avionu Su-35 na nebu iznad Sirije, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

– Sedamnaestog oktobra posada američkog aviona E-3 ’avaks‘ spustila se za skoro kilometar sa svoje visine, čime je narušila bezbednost, i opasno blizu prišla ruskom avionu Su-35, što je u suprotnosti sa svim bezbednosnim pravilima u vazdušnom prostoru Sirije u blizini Dejr el Zora – rekao je Konašenkov.

Ubrzo nakon incidenta komanda Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u bazi u Hmejmimu, u sirijskoj Latakiji, kontaktirala je SAD i zatražila objašnjenje. Konašenkov je izjavio da su se predstavnici američkog vazduhoplovstva „izvinili za incident i obećali da će sarađivati sa pilotima kako bi takve situacije u budućnosti bile izbegnute“.

Turska avijacija pokušala da naruši vazdušni prostor Sirije Moskva je iznenađena pokušajima Pentagona da prebaci krivicu za incident na Vazdušno-kosmičke snage Rusije, dodao je ruski general. Konaškov je izjavio da ruski i američki piloti sarađuju kako bi izbegli opasne incidente u sirijskom vazdušnom prostoru i dodao da je Moskva unapred javila putanju leta Su-35.

General-pukovnik Džef Haridžijan iz centralne komande američke avijacije tvrdio je u petak da je 17. oktobra ruski vojni avion leteo opasno blizu američkog aviona u Siriji. Haridžijan je smatrao da su u poslednjem incidentu avioni bili udaljeni na manje od pola milje, a ruske vlasti su saopštile da ruski pilot nije video američki avion. Američki komandant je dalje tvrdio da ruski avioni presreću američke avione „svakih desetak dana“, prenosi Sputnjik.

(Tanjug, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izvinjenje SADsudar aviona
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Vršimo probu! 10, 9, 8,7…