J. Afrika očekuje 9 miliona vakcina Džonson i Džonson

JOHANESBURG – U Južnu Afriku još nisu stigle vakcine protiv kovida-19, ali se očekuje isporuka devet miliona doza od kompanije Džonson i Džonson, saopšteno je danas iz ministarstva zdravstva.

Kritike da se vakcinacija ne sprovodi dovojno brzo uputili su na račun vlade Južne Afrike naučnici i zdravstveni radnici, a u toj zemlji je do danas potvrđeno oko 1,3 miliona slučajeva, najviše među afričkim državama i više od 37 hiljada preminulih među kovid pacijentima, prenosi Rojters.

Osim vakcina američke kompanije Džonson i Džonson koja bi Južnoj Africi trebalo da isporuči više od 30 miliona doza, očekuje se i da će u tu zemlju stići još 12 miliona doza vakcine iz globalnog programa vakcinacije kojim ko-upravlja Svetska zdravstvena organizacije (SZO), oko 12 miliona doza dogovorenih u okviru Afričke Unije (AU) i 1,5 miliona vakcina iz Indije gde se proizvodi preparat kompanije AstraZeneka.

Predsednik Južne Afrike i predsedavajući AU Siril Ramafoza izjavio je da je preko AU obezbeđeno 270 miliona vakcina koje će biti distribuirane proporcionalno populaciji afričkih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar