Jacati politicku i ekonomsku saradnju SRB i Gvineje Bisao

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministarkom inostranih poslova, međunarodne saradnje i zajednica Gvineje Bisao, Suzi Barbosom, i ocenio da su sadašnji odnosi dve države prijateljski, ali nedovoljno razvijeni.

Selaković je izrazio spremnost Srbije za jačanje političke i posebno, ekonomske saradnje.

Ministar je sagovornicu upoznao sa uspesima ekonomskih reformi u Srbiji u prethodnih sedam godina.

Selaković je informisao ministarku Barbosu o situaciji na Kosovu i Metohiji i kontinuiranom nepoštovanju i neprimenjivanju Briselskog sporazuma.

Podvukao je da je naša strana posvećena dijalogu, s ciljem postizanja kompromisnog rešenja.

Selaković je izrazio nadu i da će delegacija Gvineje Bisao biti učesnik na skupu na visokom nivou koji će biti u oktobru u našoj prestonici, povodom obeležavanja 60 godina od Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu.

Šef srpske diplomatije pozvao je ministarku Barbosu da dođe i u zvaničnu posetu Srbiji.

Ministar je informisao sagovornicu o programu stipendiranja studenata iz afričkih zemalja i država Pokreta nesvrstanih „Svet u Srbiji“ i rekao da je Srbija spremna da većem broju studenata iz Gvineje Bisao, od trenutna dva godišnje, ponudi školovanje u našoj zemlji.

Sagovornici su se podsetili da je Jugoslavija podržavala borbu za oslobođenje Gvineje Bisao i da je bila prva država u Evropi koja ju je priznala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar