Japan i Grčka jačaju bezbednosne, odbrambene i ekonomske veze

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida i njegov grčki kolega Kirijakos Micotakis saglasili su se danas da bezbednosne, odbrambene i ekonomske veze podignu na nivo strateškog partnerstva i obećali unapređenje saradnje u otklanjanju pretnji izazvanih sukobom u Ukrajini i drugim žarištima u Evropi i Aziji.

Kišida i Micotakis su potvrdili da će unaprediti odnose Japana i Grčke na nivo „strateškog partnerstva“ koje podrazumeva jačanje veza u domenu odbrane, vojne opreme i tehnologije, navodi se u izveštaju AP.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon razgovora u Tokiju dvojica lidera su potvrdila da su prepoznali značaj snažnijeg NATO angažovanja u indo-pacifičkom regionu i daljeg unapređenja saradnje severnoatlantske alijanse sa Japanom.

Japan, bliski saveznik Sjedinjenih Američkih Država, poslednjih godina je proširio vojne veze sa drugim državama indopacifičkog regiona, ali i sa Velikom Britanijom, Evropom i NATO.

Zvanični Tokio je takođe objavio novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je izražena odlučnost da se izgrade japanske vojne snage i odbace principi uvedeni posle Drugog svetskog rata kojima se ovoj dalekoistočnoj zemlji ograničavalo pravo na samoodbranu.

Kišida i Micotakis su naglasili i značaj zajedničkog angažovanja s ciljem da se osigura slobodna i bezbedna plovidba otvorenim plovnim putevima.

U tom kontekstu postignut je dogovor da se na brodove za obučavanje pripadnika japanske obalske straže kasnije ove godine pozovu pripadnici grčke obalske straže kako bi se unapredila saradnja u sferi komunikacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar