Japanski prestolonaslednik Naruhito – kritičar monarhije

Japanski princ-prestolonaslednik Naruhito mogao bi uskoro da dođe na čelo jedne od najstarijih monarhija u svetu, ali ne preza da kritikuje instituciju koju predstavlja niti ratnu prošlost svoje zemlje, navodi AFP.

Pedesetšestogodišnji princ, koji suptilno, ali bez presedana kritikuje monarhiju, mogao bi ubrzo da zameni svog oca, cara Akihita (82), koji je danas u retkoj video poruci naciji saopštio da je zabrinut da bi moglo da mu, zbog godina koje ima, postane teško da dalje obavlja dužnosti.

Naruhito smatra da je krut životni stil, koji je nametnut carskoj porodici, uzrok bolesti vezane za stres od koje već 10 godina boluje njegova supruga, nekada visoki diplomata.

Takođe, kao i njegov popularni otac, Naruhito upozorava da Japan mora da ublaži svoj militarizam iz ranog 20. veka i retoriku o akcijama u Drugom svetskom ratu, za razliku od nacionalističkog stava premijera Šinza Abea, navodi francuska agencija.

Komentari kakve iznosi princ-prestolonaslednik su neuobičajeni s obzirom na to da članovi japanske carske porodice ne bi trebalo da se mešaju u politiku, prema Ustavu pisanom posle Drugog svetskog rata koji su nametnule snage SAD, a kojim je Akihitov otac lišen svog „božanskog statusa“, primećuje AFP.

Kao stariji Akihitov sin, Naruhito će naslediti svog oca posle njegove smrti ili, pak, ukoliko 82-godišnji monarh abdicira, kako je danas nagovestio u istorijskom obraćanju naciji.

Naruhito je brzo preuzeo zvanične dužnosti 2012. godine kada mu se otac oporavljao od ugradnje bajpasa na srcu, podseća francuska agencija.

Što se Naruhitovih naslednika tiče, supruga Masako Ovada, koja je odustala od karijere kada se udala za princa, rodila je devojčicu 2001. godine i to im je jedino dete.

Prinčevski par se suočavao sa snažnim pritiskom da donese na svet sina, kako bi se održao običaj prema kojem u Japanu samo sinovi mogu da naslede oca na tronu, a uz to su kružile i priče o reviziji zakona s kraja 19. veka kojima su žene isključene iz reda za krunu.

U carskoj familiji se, ipak, rodio dečak, ali u porodici mlađeg carevog sina, brata prestolonaslednika Naruhita, navodi francuska agencija.

Bi-Bi-Si smatra da je japanski car Akihito današnjim obraćanjem iskazao želju da abdicira. Britanski javni servis navodi da se abdikacija cara ne nalazi u japanskom zakonodavstvu, a da bi mu vlasti u Tokiju to dozvolile bila bi potrebna promena zakona.

AP prenosi da je japanski premijer Abe nakon carevog obraćanja izjavio da će vlada u Tokiju to ozbiljno razmotriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japannaruhito
Komentari (0)
Dodaj komentar