Jemen: Vakcinacija zdravstvenih radnika na teritoriji Hutija

SANA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) započeće sa vakcinacijom protiv kovid-19 sledeće nedelje na severu Jemena, koji je pod kontrolom Hutija, a koji negiraju epidemiju na svojoj teritoriji.

Imunizacija u delovima zemlje koje vodi jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija, započela je pre sedam nedelja, a predstavnik SZO u Jemenu Adham Abdel Moneim potvrdio je da je 10.000 doza vakcina u ponedeljak stiglo u prestonicu Sanu, koju kao i veći broj drugih gradova kontrolišu Huti.

„Samo će zdravstveni radnici dobiti vakcine u ovoj fazi, počev od sledeće nedelje, u ministarstvu zdravlja u Sani pod kontrolom i upravom SZO“, rekao je on danas Rojtersu.

Kampanja vakcinisanja protiv kovid-19 započela je u oblastima pod kontrolom vlade 20. aprila, na osnovu prve pošiljke ood 360.000 doza vakcine AstraZeneka iz programa Kovaks.

Organizacija Hjuman rajts voč – HRV (Human Rights Watć – HRW) saopštila je danas da Huti ne objavljuju informacije o kovid-19 i potkopavaju međunarodne napore da se obezbede vakcine u oblastima pod njihovom kontrolom.

„Od početka pandemije u Jemenu u aprilu 2020. godine, vlasti Hutija aktivno šire dezinformacije o virusu i vakcinama“, navodi se u izveštaju HRV.

Jemen, najsiromašnija zemlja arapskog sveta, zahvaćena je građanskim ratom od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti, podržani Iranom, zauzeli veći deo severa prestonice Sane, prisiljavajući međunarodno priznatu vladu da pobegne.

Sledeće godine, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je kako bi vodila rat protiv Hutija i vratila vladu na vlast i u tim sukobima ubijeno je više od 130.000 ljudi i nastala je najgora humanitarna katastrofa na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar