Jeziva ispovest žene sa Sicilije: Mislile smo da ćemo raditi na farmi, a završile smo kao robinje

Svake večeri sada već gotovo tri godine, Nikoleta Bolos leži budna noću na prljavom madracu u jednoj kući na Siciliji i čeka zvuk koraka njenog robovlasnika. Nakon nekoliko sati, on ulazi u prostoriju, prislanja pištolj na njenu glavu i leže pored nje. Jedino čega se boji više od njega je da bi mogla da izgubi posao. Noćima trpi silovanja i premlaćivanja, dok se njen suprug opija do besvesti.

– Prvi put mi je suprug rekao da moram to da učinim. Vlasnik imanja na kojem smo radili je hteo da spava sa mnom i da sam ga odbila, dobili bi otkaz – priseća se.

– Rekla sam suprugu da neću da spavatm sa gazdom, a on me je pretukao. Rekao je da moramo da učinimo sve što nam šef kaže – kako bi zadržali posao.

Tokom boravka na farmi, radnici su živeli u vrlo skromnim uslovima, priča Bolos. Za večeru bi im davali hranu za mačke, a do lekara nisu mogli da dođu. Noću bi Bolos i druge ženske radnice iz Rumunije postajale zabava za farmere i njegove prijatelje, koji su ih zlostavljali, i tako godinama.

– Kad sam došla ovde, mislila sam da ću raditi težak, ali pošten posao u drugoj evropskoj državi, ali završili smo kao robovi – govori.

Kao sezonske radnice u poljoprivredi, baš poput Nikolete Bolos, radi još 5000 Rumunki. Organizacija koja se bori za prava useljenika, Proxyma Association, procenjuje kako više od polovine Rumunki koje rade na farmama žive kao robinje širom pokrajine Ragusa.

– Tamo odakle ja dolazim niko nema posao, a ako i ima, mesečno dobija oko 200 evra. Ovde se može puno bolje zaraditi, pa čak i ako to za sobom vuče patnju – priča Bolos.

Observer je intervjuisao 10 žena iz Rumunije koje rade na farmama u Ragusi. Sve se suočavaju sa seksualnim napadima i iskorišćavanjem, a rade i po 12 sati po ekstremnim vrućinama bez vode, a neke i bez plate. Danima se susreću sa fizičkim zlostavljanjem, pretnjama oružjem i ucenjivanjem i pretnjama deci i ostatku porodice.

Tužiteljka Valentina Boti već je podigla brojne tužbe protiv farmera zbog seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

– Govorimo o hiljadama potencijalnih žrtava, ali samo par žena odvažilo se da ispriča svoje priče – govori.

Bolos nije mogla da trpi zlostavljanje. Napustila je farmu i ona i njen suprug ostali su bez posla i bez mogućnosti da šalju novac svojoj deci u Rumuniji. Do vremena kada su njihovi prijatelji sakupili novce i kupili im karte za povratak kući, ona je već izgubila pravo za starateljstvom nad decom. Deca sada žive sa ujakom njenog bivšeg supruga, a kontakt sa njima joj nije dozvoljen.

Uprkos zlostavljanju, Nikoleta odlučila je da se vrati poslu u Ragusi. Prema službenim podacima, samo 36 Rumunki radilo je u Ragusi 2006. godine, a ove godine broj je narastao na 5000. Sada ih ima više od Tunižanki.

Prema italijanskom zakonu, farmeri moraju da pruže sezonskim radnicima dnevnicu od 56 evra, ali Rumunke koje dolaze na Siciliju često nailaze na brutalnu stvarnost. Naime, one koje je intervjuisao Observer tvrde da retko dobiju 20 evra dnevno.

Iako policija tvrdi da imaju na desetine otvorenih slučajeva protiv farmera, samo jedan je do sada optužen i osuđen upravo zbog zlostavljanja žena iz Rumunije.

Otkako se vratila u Italiju, Nikoleta je upoznala drugog čoveka i rodila mu još dvoje dece. Bivšeg šefa prijavila je policiji, i on je optužen za iskorišćavanje radnika, ali suđenje još nije počelo.

Bolos je odlučila o svemu da progovori javno jer, kaže, zlostavljanje mora da prestane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robovlasništvosicilijazene
Komentari (0)
Dodaj komentar