Johanis poziva sve strane u Moldaviji da poštuju demokratiju

BUKUREŠT – Rumunski predsednik Klaus Johanis snažno je apelovao na sve političke snage u Moldaviji da se pridržavaju demokratskih načela i vladavine prava, saopštila je predsednikova preš služba.

„Stabilnost Moldavije je najvažnija za nastavak evropskog puta te države, koja se obavezala da će sprovesti veliki reformski proces, uključujući one u vladavini prava i dobrom upravljanju, u skladu sa svojom posvećenošću Evropskoj uniji, na osnovu Sporazuma o pridruživanju“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Agerpres.

Johanis je rekao da bi trenutna krizna situacija mogla da bude rešena na dobrobit svih građana Moldavije jedino kroz odgovoran dijalog svih političkih snaga kojemoraju da pokažu smirenost i uzdržanost u ovom periodu i da daju prioritet političkoj stabilnosti zemlje.

Privremeni predsednik Moldavije Pavel Filip saopštio je danas da je potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

Filip je imenovan za privremenog predsednika nakon što je sud razrešio Igora Dodona dužnosti šefa države zato što je odbio da raspusti parlament i umesto toga podržao formiranje nove koalicione vlade.

O formiranju vlade juče su se dogovorili Socijalistička partija, čiji je Dodon bivši lider, i proevropski blok ACUM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar