Johanson: U EU oko 3,7 miliona ukrajinskih izbeglica

BRISEL – Više od tri miliona ukrajinskih izbeglica već se vratilo u Ukrajinu iz EU, dok je oko 3,7 miliona ljudi ostalo u zemljama Unije, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson na konferenciji za novinare.

„Podatak koji imamo je da je 6,7 miliona Ukrajinaca ušlo u Evropsku uniju i da se oko tri miliona vratilo“, rekla je ona, preneo je TAS S.

Prema njenim rečima, postoje izveštaji da se 3,5 miliona vratilo u Ukrajinu, dok se 3,7 miliona prijavilo za privremenu zaštitu.

„Neki su se prvo registrovali u zemlji ulaska, a zatim u sledećoj zemlji, tako da ovde ima nekih preklapanja, ali rekla bih da je 3,2 do 3,7 miliona ukrajinskih izbeglica na teritoriji EU“, kazala je Johanson.

Kazala je da u Češkoj ima najviše ukrajinskih izbeglica po glavi stanovnika, a slede Poljska, Estonija, Bugarska i Letonija.

Prema informacijama UN, u Rusiji trenutno ima najviše ukrajinskih izbeglica pošto je ona prihvatila 1,412 miliona ljudi. Slede Poljska sa 1,195 miliona, Nemačka sa 867.000 i Češka sa 382.700.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar