Jutarnji o transportu helikopterskih motora za Rusiju

ZAGREB – U ovom trenutku nema bilo kakvih naznaka da je ukrajinska firma Motor Sić preko Hrvatske transportovala helikopterske motore za Rusiju, piše danas zagrebački Jutarnji list pozivajući se na saznanja iz dobro obaveštenih izvora.

Ukrajinska tajna služba (SBU) je, naime, juče objavila snimljene telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva (83), nekadašnjeg vlasnika, a danas počasnog predsednika ukrajinske firme Motor Sić, jednog od najvećih svetskih proizvođača avionskih motora sa sedištem u Zaporožju, s predstavnicima nekoliko ruskih korporacija bliskih Kremlju u kojima se čuje kako im nudi motore ukrajinske proizvodnje za njihove vojne helikoptere i sugeriše im da ih prebace u Rusiju kroz Hrvatsku, Kazahstan, Kirgistan ili Crnu Goru.

Zagrebački dnevnik podseća da je u razgovoru iz marta ove godine između Boguslajeva i Anatolija Sitnova, predsednika upravnog odbora ruskog poduzeća „Vladimir Klimov Motor Sić“, Boguslajev predložio slanje delova iz Zaporožja u Rusiju: „Spremni smo da vam pošaljemo rezervne delove. Razmislite, preko Hrvatske ili Crne Gore?“.

SBU je uhapsio Boguslajeva i šefa odeljenja za spoljne ekonomske aktivnosti firme Motor Sić Olega Dziubu 23. oktobra.

Ukrajinske vlasti, piše Jutarnji, tvrde da su uhapšeni preko firmi triju zemalja Bliskog istoka, Evrope i istočne Azije izradili tzv. narudžbenice za potrebe strane zemlje te ih nakon što su motore dobili iz Ukrajine poslali u Rusiju.

Optuženi su, dodaje se, za uspostavljanje „transnacionalnih kanala za ilegalno dopremanje ukrajinskih avio motora za helikoptere MI-8, K-52 i Mi-28 Rusiji“. Boguslajev je juče doveden u sudnicu u Kijevu, a njegov advokat je potvrdio da njegov klijent ima ruski pasoš.

Tvrdi, pišu, da tužioci nisu dokazali da su helikopterski motori koje je Motor Sić isporučio u Ukrajini prijateljskim zemljama završili u Rusiji.

Na pitanje sudije da li je sarađivao sa Rusijom, Boguslajev je samo slegnuo ramenima, preneli su ukrajinski mediji.

Nakon saslušanja obojici je odreden pritvor od dva meseca, a u slucaju da im se dokaže krivica preti im kazna zatvora od 15 godina.

S obzirom na to da je Boguslajev ruski državljanin, Mihajlo Podoljak, savetnik šefa Ureda predsednika Ukrajine, ne isključuje mogućnost da on bude razmenjen za ukrajinske vojnike koje je zarobila ruska vojska.

Sagovornici Jutarnjeg iz obavještajne zajednice tvrde da nema nikakvih informacija da su Rusi preko Hrvatske nabavljali helikopterske motore.

Prema njihovim rečima, direktor Motor Sića mogao je ruskim menadžerima da nudi svakakve usluge, ali je vrlo upitno da li je to mogao i da realizuje pa stoga ne treba verovati svemu što je on govorio i obećavao, piše list.

Nakon objave telefonskog razgovora između Boguslajeva i Stinova u hrvatskim medijima su krenule spekulacije da je ovaj razgovor moguća potvrda da su 22 motora za helikoptere MI-8 koje je Zrakoplovno tehnički zavod iz Velike Gorice krajem prošle godine prodao u Rusiju zapravo posao o kojem Boguslajev govori.

Tada je ZTC prodao motore firmi Autocentar Merkur, a krajnja adresa bila je privatna ruska kompanija. Deo motora je u martu brodom otpremljen u Rusiju, a osam komada je na kraju ipak po nalogu policije zadržan u Hrvatskoj.

ZTC je, navodi Jutarnji, tada dobio sve dozvole za prodaju motora, a hrvatske vlasti su o tome obavestile saveznike. Državno tužilaštvo u Velikoj Gorici je o svemu otvorilo istragu po prijemu anonimne prijave, ali o rezultatima istrage nema informacija.

Sagovornici lista tvrde da taj posao nema nikakve veze s ovim što je Rusima nudio Boguslajev. Takođe ističu da i nedavni dolazak dva predstavnika ruske firme ATS nije povezan s prodajom motora Rusiji.

Tada se, kažu, razgovaralo da ATS proda rezervne delove ZTC-u za hrvatske transportne helikoptere.

Motor Sić nije nepoznata kompanija u Hrvatskoj. Zajedno sa Vazduhoplovnim zavodom u Sevastopolju 2013. godine dobili su posao remonta šest hrvatskih vojnih transportnih helikoptera Mi-8.

Motor Sić je tada radio remont motora, a te godine je firmu posetio i tadašnji ministar odbrane Ante Kotromanović, podseća Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar