Južna Koreja: Delovi severnokorejske rakete iz sovjetske ere

SEUL – Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su ostaci severnokorejske rakete, izvađeni iz južnokorejskih voda, identifikovani kao delovi rakete zemlja-vazduh iz sovjetske ere.

Zajednički načelnik štabova Seula (JCS) saopštio je da je podvodna sonda broda južnokorejske mornarice pronašla deo severnokorejske balističke rakete kratkog dometa (SRBM), ispaljene prošle nedelje, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane navelo je da je vojna analiza pokazala da je komad, dug oko tri metra i širok dva metra, bio deo projektila SA-5, koju je prvobitno dizajnirao Sovjetski Savez.

Ministarstvo je oštro osudilo lansiranje projektila, nazvavši ga kršenjem međukorejskog vojnog pakta iz 2018. godine, kojim se zabranjuju bilo kakve aktivnosti koje podstiču tenzije na granici.

„Ovo lansiranje rakete SA-5 bilo je jasna namerna provokacija. SA-5 takođe ima karakteristike rakete zemlja-zemlja, a Rusija je koristila slične rakete u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Prošle nedelje je Severna Koreja probno ispalila više projektila, uključujući moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), protestujući protiv zajedničkih vazdušnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

To je bio prvi put da je severnokorejska balistička raketa pala u blizini južnokorejskih voda, navodi britanska agencija.

SA-5 je raketa koju je prvobitno dizajnirao Sovjetski Savez, gde je dobila naziv S-200, za obaranje strateških bombardera i drugih ciljeva na velikim visinama.

Projektil je izvezen širom sveta i još je u upotrebi u najmanje desetak zemalja, a Severna Koreja je preuzela sisteme SA-5 sredinom 1980-ih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar