Juzna Koreja i SAD intenziviraju zajednicke vojne vezbe

SEUL – Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države tokom zajedničkih vojnih vežbi nastaviće terensko uvežbavanje svojih trupa, koje se dugo nije izvodilo, saopštilo je danas južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Saveznici bi trebalo da počnu svoje godišnje letnje vežbe sledećeg meseca, nakon što je južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol, koji je preuzeo dužnost u maju ove godine, obećao da će „normalizovati“ zajedničke vežbe i pojačati preventivne mere u pogledu Severne Koreje, prenosi Rojters.

Južna Koreja i SAD planiraju da izvedu 11 zajedničkih vežbi na terenu, uključujući i jednu na nivou brigade ovog leta, saopštilo je ministarstvo i dodalo da su planirane i vojne vežbe na nivou puka ili većih vojnih formacija.

„Između ostalog, planiramo da organizujemo kombinovanu obuku udarnih grupa aviona i amfibijskih jedinica“, saopštio je južnokorejski ministar odbrane Li Jong Sup nakon konferencije za medije predsednika Juna, prenosi Rojters.

Dve strane su poslednjih godina ređe izvodile zajedničke vojne vežbe zbog kovida-19 i nastojanja da smanje tenzije sa Severnom Korejom.

Pjongjang je ove godine izvršio veliki broj raketnih testova, a veruje se da se priprema i za svoj sedmi nuklearni test, navodi Rojters.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da će unaprediti sistem otkrivanja projektila i pokušati da ubrza postavljanje novog sistema presretača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar