Južna Koreja planira da razgovara sa SAD o pitanjima iz procurelih dokumenata

SEUL – Južna Koreja je svesna novinskih izveštaja o curenju nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata i planira da razgovara sa SAD o „pitanjima koja su pokrenuta“ kao rezultat curenja, izjavio je danas neimenovani južnokorejski zvaničnik.

„Njujork tajms“ je danas objavio da dokumenti koji su procureli sadrže detalje o internim razgovorima između visokih zvaničnika Južne Koreje o pritisku SAD na saveznike da pomognu u isporuci oružja Ukrajini i svojoj politici koja to ne dozvoljava, preneo je Rojters.

List navodi da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla SAD da popune svoje zalihe, insistirajući da bi „krajnji korisnik“ trebalo da bude američka vojska, ali da su interno najviši južnokorejski zvaničnici zabrinuti da će ih SAD proslediti Ukrajini.

Tajni izveštaj je zasnovan na „obaveštajnim signalima“, koji znače da SAD špijuniraju jednog od svojih glavnih saveznika u Aziji, navodi „Njujork tajms“.

Južnokorejski predsednički zvaničnik odbio je u razgovoru sa novinarima da odgovori na pitanja o američkom špijuniranju i potvrdi detalje iz procurelih dokumenata.

Na pitanje da li Južna Koreja planira da uloži protest ili zahteva objašnjenje od zvaničnika SAD, južnokorejski zvaničnik koji je odbio da bude imenovan rekao je da će vlada razmotriti presedane i slučajeve koji uključuju druge zemlje.

Južna Koreja je potpisala velike ugovore obezbeđujući stotine tenkova, avione i drugo oružje Poljskoj, članici NATO, od kada je Rusija napala Ukrajinu.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol rekao je, međutim, da južnokorejski zakon, koji zabranjuje snabdevanje oružjem zemalja uključenih u sukob, otežava slanje oružja Ukrajini.

Južnokorejski zvaničnik je rekao da nema promene u južnokorejskoj politici.

Jun treba da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom 26. aprila, tokom zvanične posete Vašingtonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar