Južnokorejski predsednik u poseti UAE radi proširenja vojne saradnje

ABU DABI – Južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola, koji je doputovao u posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi proširio vojnu saradnju dve zemlje, dočekala je danas počasna garda u Abu Dabiju.

Jun je stigao u palatu Kasr Al Vatan u Abu Dabiju gde ga je dočekao lider Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, koji je zvanično preuzeo dužnost u maju nakon što je godinama bio de fakto vladar zemlje.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap objavila je u subotu izjavu anonimnog zvaničnika predsedništva koji je rekao da je planiran sporazum o naoružanju u Abu Dabiju.
Južna Koreja je već prošle godine postigla sporazum sa UAE vredan 3,5 milijarde dolara o prodaji M-SAM, naprednog sistema protivvazdušne odbrane napravljenog da presreće rakete na visinama ispod 40 kilometara.

Zvaničnici Emirata su postali zabrinuti za zaštitu svog vazdušnog prostora nakon što su bili na meti jemenskih pobunjenika Huti, koje podržava Iran, u napadima bespilotnih letelica dugog dometa, preneo je AP.
Najveći projekat Južne Koreje u UAE ostaje nuklearna elektrana Barakah, postrojenje vredno 20 milijardi dolara, koje će na kraju izgradnje imati četiri reaktora, a nalazi se u zapadnim pustinjama Emirata u blizini saudijske granice i trebalo bi da obezbedi gotovo četvrtinu svih energetskih potreba te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar