Kajganić o Dodiku: Tužilaštvo nije primilo nijadan izveštaj o negiranju genocida

SARAJEVO – Glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić rekao je danas da Tužilaštvo nije primilo nijedan izveštaj od policijskih agencija u BiH o počinjenom krivičnom delu negiranja genocida, nakon što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare izjavio da se u Srebrenici nije bilo genocida.

Kajganić je objasnio je su sve prijave fizičkihg i pravnihg lica koje su dosad podnete, između ostalih i protiv Dodika, dodeljene u rad tužiocima koji su do sada doneli 30 negativnih odluka jer su naišli na „određene poteškoće pri dokazivanju izvšenja krivičnog dela“, prenosi Klix.ba.

Naveo je da su sve naredbe o obustavi istraga dostavljene zaineteresovanim stranima, pored ostalih i Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Kajganić je rekao da je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH sugerisano da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. angažuju međunarodne ekpskerte kako bi radili na njihovoj edukciji.

Dodik je pre dva dana na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

On je to rekao nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, nedavno nametnuo izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica.

„Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u drugom svetskom ratu da nama određuju šta je vrednost u tom pogledu“, naveo je Dodik.

Bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, koristeći Bonska ovlaščenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dopunama zakona za negiranje genocida je predviđena kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar