Kako će bez novca? „Prva dama“ Francuske neće imati sopstveni budžet niti će primati platu

Supruga francuskog predsednika Brižit Makron neće primati platu niti će imati sopstveni budžet, saopštila je danas Jelisejska palata, razjasnivši njene obaveze posle višenedeljnih spekulacija o ulozi koju će ona imati u predsedništvu.

Brižit Makron će, kako se navodi u saopštenju, pratiti svog supruga na samitima i formalnim sastancima i može da učestvuje u međunarodnim akcijama „sa suprugama drugih šefova država, posebno u cilju borbe protiv klimataskih promena ili nasilja nad ženama i decom“, prenosi danas portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Kancelarija predsednikove supruge može, takođe, da podržava „svojim pokroviteljstvom ili prisustvom događaje dobrotvornog, kulturnog ili društvenog karaktera, ili da doprinosi međunarodnom uticaju Francuske“, navodi Jelisejska palata.

Ona neće, kako se ističe, „primati nikakvu nadoknadu“ za svoju ulogu, a njeni troškovi će biti zvanično provereni i objavljeni.

Ranije ovog meseca, peticijom – koja je prikupila više od 300.000 potpisa – francuska vlada je pozvana da ne imenuje zvanično Brižit Makron za prvu damu Francuske.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je, inače, da će francusku politiku očistiti od korupcije i nepotizma nakon mnogobrojnih skandala u koje su bili umešani francuski političari, uključujući angažovanje bliskih prijatelja ili članova porodice na unosim pozicijama u vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Brižit Makronfrancuska
Komentari (0)
Dodaj komentar