Kakve promene Šengena čekaju Evropljane?

Na vanrednom sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova o reviziji Šengenskog sporazuma razgovaraće se o spoljnim granicama EU, naročito o načinima za bolju indentifikaciju potencijalnih terorista koji bi mogli se kriju među izbeglicama, piše danas „Fajnenšel tajms“.

Najavljujući sastanak ministara unutrašnjih poslova, francuski ministar Bernar Kaznev rekao je da traži „ciljanu reviziju“ Šengena, kako bi se informacije o pretnjama bolje razmenjivale sa zaduženima za nadzor spoljne granice EU.

To se, prema mišljenju zvaničnika, može postići boljim povezivanjem obaveštajnih službi sa Šengenskim informacionim sistemom, međunarodnom mrežom koja služi za uzbunjivanje u slučaju pojave kriminalaca i osumnjičenih na svim spoljnim graničnim prelazima.

Kako navodi britanski list, razmatra se uvođenje uzbune za takozvane strane borce, odnosno državljane EU za koje se sumnja da su se u Iraku i Siriji borili u redovima džihadista.

Francuski predsednik Fransoa Oland se zalaže za oživljavanje predloga o tome da se podaci o putnicima u avionu automatski šalju u zemlju destinacije, što je mera koju je Evropski parlament ranije blokirao zbog brige o ličnim podacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eugranicašengen viza
Komentari (0)
Dodaj komentar