Kalavera: Digitalna agenda je ”srebrni metak” za transformaciju

BRISEL, 9. decembra ( Tanjug) – Sve što EU radi kako bi obezbedila sopstveni privredni oporavak pokušavamo da uradimo i na Zapadnom Balkanu, jer to su naše buduće članice, poručila je direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Genoveva Ruiz Kalavera.

Ona je govoreći na konfrenciji ”Prijatelja Evrope”, posvećenoj digitalnoj transformaciji na Zapadnom Balkanu, objasnila da plan za opravak EU predviđa da se najmanje 20 procenta sredstava izdvoji za digitalizaciju, a da se ista logika ”duple tranzicije”, koja se odnosi na zelenu agendu i digitalizaciju, odnosi i na evropski angažman sa Zapadnim Balkanom u cilj smanjena međusobnih razlika.

”Digitalna agenda je svojevrsni ‘srebrni metak’ za sve druge transformacije u EU i na Zapadnom Balkanu”, poručila je Kalavera.

Ona napominje da je digitalna agenda ”agenda rasta, kvaliteta,upravljanja i mogućnosti” i da se u regionu Zapadnog Balkana zasniva na tri stuba.

Prvi je, prema njenim rečima, nedavno usvojeni Ekonomsko investicioni plan od devet milijardi evra i ide upravo na digitalnu transformaciju i inftastrukturu u regionu.

Drugi stub Digitalne agende za Zapadni Balkan, prema rečima Kalavere, odnosi se na reforme koje su neophodne u zemljama regiona kako bi se podržala klima za investicije, a treći na regionalnu saradnju u cilju prevazilaženje fragmetacija u omogućavanja uslova da investicije stignu na Zapadni Balkana.

Direktorka za Zapadni Balkan u EK je ocenila da su regionalnalne inicijative, kao što su stvaranje zajedničkog ekonomskog tržišta i ukidanje rominga, korak napred u regionalnoj saradnji i razvoju, ali i ka budućem učešću u jedinstvemom evropskom tržištu i evropskoj otvorenoj roming zoni.

”Imamo blisku saradnju sa vlastima zemalja na Zapadnom Balkanu kada je reč o digitalnoj saradnji i usklađivanju sa EU pristupom i toj oblasti. To je dobra vest jer region ima kranjii cilj članstvo u EU i sve što rade u digitalnoj sferi mora da bude uskalđeno sa EU”, zaključila je Genoveva Ruiz Kalavera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar