Kamala Haris: Bajden nije prestar za predsednika

MINHEN – Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da američki predsednik Džo Bajden planira da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine i da ona „namerava da se kandiduje sa njim kao potpredsednik,“ prenosi Gardijan.

„Mislim da je veoma važno fokusirati se na potrebe američkog naroda, a ne na političko brbljanje iz Vašingtona“, rekla je Haris u izjavi za NBC njuz na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Prema pisanju britanskog lista, Bajden nije zvanično proglasio kandidaturu, ali svi znaci sugerišu da će to učiniti.

U četvrtak ga je lekar Bele kuće proglasio „sposobnim za dužnost i da u potpunosti obavlja sve svoje obaveze odgovorno i bez ikakvih izuzeća ili prilagođavanja“.

Međutim, kako piše Politiko među demokratama vlada zabrinutost da je Bajden sa 80 godina već najstariji predsednik ikada, te da je prestar da bi se kandidovao za drugi mandat do kraja kojeg će imati 86 godina.

Sajt je takođe izvestio da neki insajderi veruju da Haris ne bi bila dobar predsednički kandidat.

Na pitanje o kandidatu republikanaca Niki Hejli, 51-godišnjoj bivšoj guvernerki Južne Karoline i ambasadoru u UN, koja je pozvala na „novu generaciju“ lidera, napominjući da bi političari stariji od 75 godina trebalo da podležu obaveznim testovima mentalnog zdravlja, Haris je rekla da je Hejli koristila „veoma šifrovan jezik“.

„Ono što znam iz putovanja našom zemljom je da američki narod želi lidere koji će videti šta se dešava u njihovim životima i stvoriti rešenje. U Džou Bajdenu imamo predsednika koji je verovatno jedan od najstarijih i najjačih američkih predsednika koje smo imali kao odgovor na potrebe američkog naroda,“ istakla je američka potpredsednica.

Jedini proglašeni protivnik Niki Hejli za republikansku nominaciju, bivši predsednik Donald Tramp, od Bajdena je mlađi samo četiri godine, a kako napominje Gardijan, Hejli nije rekla da je Tramp prestar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar