Kamala Haris posetila Ganu

AKRA – Potpredsednica SAD Kamala Haris pohvalila je danas predsednika Gane Nanua Akufo-Adoa za dostignuća i „demokratske principe“ tokom posete predsedniku u Akri, koji se suočava sa rastućim nezadovoljstvom stanovništva zbog inflacije i smanjene bezbednosti.

Kako navodi AP, Haris će u okviru turneje po zemljama Afrike, nakon Gane posetiti i Tanzaniju i Zambiju, u pokušaju da se proširi snaga SAD na tom kontinentu, gde su, kako se navod, Rusija i Kina već učvrstile svoje pozicije.

„Kao predsednik Gane, bili ste veoma hrabri i napredni u pogledu zalaganja za demokratske principe. Zahvaljujem vam na prijateljstvu koje ste ponudili Sjedinjenim Državama“, rekla je Haris.

Agencija navodi da su na severu Gane učestale borbe, koje se u najvećem broju slučajeva prelivaju iz Burkine Faso i Sahela, regiona u kojem deluju lokalni ogranci Al Kaide i Islamske države.

Akufo-Ađo je pozvao na solidarnost dok zemlje poput Gane rade na tome da vrate svoje ekonomije „na pravi put“, a takođe je izrazio zabrinutost da američki investitori imaju tendenciju da zanemare nacionalne interese zemlje u kojoj posluju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken nedavno je posetio Niger, koji se graniči sa Malijem i Burkinom Faso, kako bi najavio dodatnu pomoć regionu.

„Videli smo da su zemlje regiona postale slabije, siromašnije, nesigurnije, manje nezavisne kao rezultat povezanosti sa Vagnerom“, rekao je on.

Iako je, kako se navodi, uticaj Kine u Africi bio glavna briga za spoljnu politiku SAD, pokušaji Rusije da napravi prodor uznemirili su i Vašington.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov višestruko je putovao u Afriku u pokušaju da pokaže da Zapad nije uspeo da izoluje Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar