Kameron: Velika Britanija izlazi iz EU ali ne okreće ledja Evropi

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je danas u Varšavi tokom samita NATO da njegova zemlja možda izlazi iz Evropske unije, ali da ne okreće ledja Evropi i spremna je da i dalje saradjuje u oblasti bezbednosti.

„Velika Britanija izlazi iz EU, ali to ne znači da se povlačimo iz sveta. Ne okrećemo ledja EU, pitanjima njene bezbednosti. I dalje aktivno učestvujemo u zbivanjima u njoj. I izvan EU bićemo veoma jak partner. Spremni smo na zajednički radu u oblasti bezbednosti“, kazao je Kameron na konferenciji za novinare.

Britanski premijer je naglasio da i ovaj samit NATO, juče i danas u Varšavi, pokazuje značaj doprinosa Velike Britanije zapadnom vojnom savezu i saveznicima.

„Borimo se protiv ekstremista na celom svetu i podstičemo i druge države da to rade“, kazao je Kameron.

Precizirao je da će Velika Britanija izdvojiti 3.000 vojnika za snage brze intervencije NATO, a u nova četiri bataljona koji će po odluci samita biti razmeštena od naredne godine u baltičkim zemljama i Poljskoj, Velika Britanija poslaće 500 vojnika u Estoniju i 150 u Poljsku.

Velika Britanija komandovaće novim multinacionalnim bataljonom u Estoniji.

„Poslednje dve godine svedoci smo nelegalnih koraka Rusije u Ukrajini. Taj jezik se ne menja. Svaka zemlja ima pravo na suverene odluke. Ne tražimo konfrontaciju sa Rusijom, već postupamo upravo tako da je izbegnemo. Zato i delamo na dva koloseka – s jedne strane odvraćanje, s druge strane dijalog sa Rusijom“, kazao je Kameron.

Britanski premijer rekao je da odluke prvog dana samita o jačanju istočnog krila NATO šalju Rusiji moćan signal da su saveznici spremni da reaguju brzo ako bude potrebno, a da istovremeno s Rusijom vode dijalog kako ne bi došlo do nesporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar