Kameronov gaf uoči samita o borbi protiv korupcije

Britanski premijer Dejvid Kameron, dva dana uoči samita o borbi protiv korupcije u Londonu, rekao je u ćaskanju s britanskom kraljicom koje je slučajno snimila televizijska kamera, da su Nigeriju i Avganistan, možda „dve najkorumpiranije zemlje na svetu“.

Kameron će u četvrtak biti domaćin svetskim liderima na skupu na kome treba da se pokrene medjunarodna kampanja protiv korupcije, a u prilično nediplomatskoj izjavi britanski premijer je u razgovoru s kraljicom Elizabetom na prijemu u Bakingemskoj palati rekao da će medju učesnicima biti lideri nekoliko „izuzetno korumpiranih zemalja“.

„Nigerija i Avganistan su možda dve najkorumpiranije zemlje na svetu“, dodao je Kameron na prijemu povodom 90. rodjendana kraljice. Te reči je uhvatila kamera televizije Aj-Ti-Vi Njus (ITV News) i prenete su preko Tvitera. 

Na samitu će se okupiti predstavnici četrdesetak zemalja medju kojima predsednik Avganistana Ašraf Gani i njegov nigerijski kolega Muhamadu Buhari.

Dauning strit je odbio da komentariše izjave premijera, uz opasku da lideri tih zemalja sami uvidjaju problem.

Prema najnovijoj rang listi najkorumpiranijih zemalja nevladine organizacije Transparensi internešenal (Transparency International) Avganistan se nalazi na 166. mestu na spisku od 168 zemalja, a Nigerija je na 136. mestu.

Na londonski samit pozvani su i američki državni sekretar Džon Keri, generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, kao i predsednik Transparensija Hose Ugas.

Kameron želi da okupljene vodje potpišu „prvu svetsku deklaraciju protiv korupcije“. Taj tekst će pozvati potpisnike da „rade zajedno, da uvide da korupcija iscrpljuje napore u borbi protiv siromaštva, protiv terorizma i ekstremizma“.

Potpisnici takodje treba da prate korupciju gde god se ona nalazila, da sudski gone i kažnjavaju ljude koji je čine, olakšavaju ili su saučesnici u njoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar