Kampanja: „Toksična muškost“ mogla bi biti važan faktor kod saobraćajnih nesreća

PARIZ – Francuska Agencija za bezbednost na putevima objavila je danas prvi put da bi tzv. „toksična muškost“ ili doživljavanje automobila kao simboličnog objekta muževnosti, mogla biti jednako važan faktor koji doprinosi smrtnim slučajevima na putevima kao što su to brzina, alkohol, droga i umor.
Snimak kampanje agencije, koji je danas objavljen na internetu i TV bioskopima, prikazuje muškarce na rođenju svojih sinova i nastoji da ih prikaže kao promišljene i osetljive u suprotnosti sa naglašenom muževnošću mačo stereotipa.
„Brzina, alkohol, droga, umor… šta ako treba da dodamo muškost?“ postavila je pitanje francuska agencija za bezbednost na putevima govoreći o faktorima koji najčešće dovode do saobraćajnih nezgoda.

U Francuskoj 78 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama prošle godine bili su muškarci, što je blizu proseka u EU.

Od francuskih vozača između 18 i 24 poginulih na putevima prošle godine 88 odsto su muškarci, a od osoba za koje se sumnja da su izazvale saobraćajne nesreće 84 odsto su bili muškarci, dok su muškarci činili 93 odsto svih pijanih vozača koji su učestvovali u nesrećama, pokazuju podaci francuske agencije, preneo je Gardijan.

Delegat za bezbednost na putevima u Francuskoj Florans Gijom rekla je da kampanja nije imala za cilj da okrivljuje muškarce uopšteno, već da podstakne ljude da ispitaju svoje ponašanje, za preuzimanje rizika ili želju da pokažu da mogu da voze brže ili da dominiraju na putu.
Gijom je navela da je poruka video kampanje da muškarci treba da se odupru društvenom pritisku, uključujući doživljavanje automobila kao simboličnog objekta muškog identiteta i muževnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar