Kanada daje još 100 miliona dolara za pomoć sirijskim izbeglicama

Kanada će dati još 100 miliona dolara za humanitarnu pomoć sirijskim izbeglicama posredstvom fondova Visokog komesarijata UN za izbeglice, najavila je danas u ime nove vlade te zemlje, ministarka za medjunarodni razvoj i frankofoniju Mari-Klod Bibo (Marie-Claude Bibeau).

Od početka krize i rata u Siriji, Kanada je obezbedila pomoć vrednu 969 miliona dolara a poslednja donacija biće usmerena na rešavanje najnužnijih potreba, uključujući smeštaj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

„Kanada će nastaviti da bude uz narod Sirije i susednih zemalja. Zajedno sa našom odlukom da primimo 25.000 sirijskih izbeglica, ovim doprinosom UNHCR pomažemo najsiromašnije i najviše ranjive“, kazala je Bibo u Otavi.

Novi kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) obećao je još tokom predizborne kampanje liberala da će ta zemlja primiti 25.000 izbeglica do kraja 2015. godine.

Ministar za imigraciju Džon Mekalum (John McCallum) najavio je u utorak da Vlada Kanade ostaje pri svojoj odluci kad je reč o broju izbeglica koje će njegova zemlja prihvatiti, ali je i dodao da će do kraja decembra ove godine stići 10.000 a do kraja februara 2016. godine, još 15.000 izbeglica.

Realizacija tog plana koštaće oko 680 miliona dolara.

Vlada Kanade će iz državnog budžeta udvostručiti svaki dolar pomoći koji budu davali pojedinci, gradjani te zemlje, a pomoć će biti realizovana posredstvom medjunarodnih i kanadskih humanitarnih organizacija.

Prema procenama UN, za 13,5 miliona gradjana Sirije, uključujući 6,5 miliona interno raseljenih, potrebna je hitna pomoć.

Procenjuje se da je do sada u sukobima u toj zemlji poginulo više od 250.000 ljudi a da je više od milion ranjeno.

Oko 4,3 miliona izbeglica pobeglo je iz Sirije u Liban, Jordan i Irak a medju njima ima i onih koji preko Srbije pokušavaju da se domognu zemalja zapadne Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar