Kanada obeležila stogodišnjicu bitke Vimi iz Prvog svetskog rata

Više od 20.000 ljudi, većinom Kanadjana prisustvovalo je danas komemoraciji stogodišnjice bitke iz Prvog svetskog rata u severnoj Francuskoj koja je obeležila kanadski nacionalni identitet.

Kanadski premijer Džastin Trido, članovi britanske kraljevske porodice i francuski predsednik Fransoa Oland bili su medju zvaničnicima koji su se okupili u Vimiju na stogodišnjicu bitke u kojoj su kanadske trupe uspele da osvoje tu stratešku poziciju od Nemaca.

„Mnogi od njih su bili mladi ljudi, stariji tinejdžeri ili u ranim dvadesetim“, rekao je kanadski premijer Trido na ceremoniji.

Kanada je izgubila 3.600 vojnika i imala oko 7.000 ranjenih tokom trodnevne bitke.

Prvi put su četiri kanadska bataljona (oko 80.000 vojnika) do tada uključena u u britansku vojsku, sprovela napad i zauzele Vimi pod sopstvenim bojama.Velikim delom zbog njenih vojnih uspeha u severnoj Francuskoj Kanada je bila odvojena potpisnica Versajskog ugovora kojim je završen Prvi svetski rat. 

„U tom smislu Kanada je rodjena tamo“, rekao je Trudo.

Ta bitka i pobeda postala je važan deo kanadskog identiteta i predstavlja njen prelazak iz bivše britanske kolonije u nezavisnu naciju. Ta lokacija koja je 1922. postala deo kanadske teritorije na francuskom tlu je istaknuti nacionalni simbol i do danas se nalazi na poledjini kanadske novčanice od 20 dolara.

Britanski princ Čarls prisustvovao je komemoraciji sa sinovima Vilijamom i Harijem.

„Njihova žrtva treba da nas inspiriše da izbegnemo da nam se ponovo dese besmisleni gubici. Hajde da obnovimo obećanje da se podsetimo na njihov heroizam naspram patnji i strahu“, rekao je princ Čarls govoreći o Kanadjanima koji su izgubili živote u Francuskoj.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da nam vojnici iz Vimija „još govore“.

„Oni nam govore da je mir najdragoceniji poklon i to je najveća dobrbit Evrope što je ostvarila taj san.. Da, vojnici Vimija nam govore da nacionalizam samo vodi u rat i fundamentalizam u razaranje. Oni nam govore da je budućnost naših zemalja da budu ujedinjene“, rekao je Oland.

Na današnjoj ceremoniji čij domaćin je bila kanadska vlada održani su zvanični govori, recitovane priče vojnika i očevidaca bitke i bila izvodjenja kanadskih umetnika kao što je pevačica Lorina Makenit.

Ranije danas Trudo i Oland su otkrili odvoje spomenik u mestu Aras, nekoliko kilometara od Vimija. Spomenik se sastoji od crvene metalne baze i skulpture noga vojnika. 

Trudo će sutra posetiti mesta bitaka iz Drugog svetskog rata u Normandiji. Posetiće Džuno Bič, gde su bila iskrcavanja u Normandiji a zatim i Kanadsko ratno groblje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar