Kanadski Boing 737 Max prinudno prizemljen

FINIKS – Avion kompanije Er Kanada tipa Boing 737 Max prinudno je sleteo nakon kvara na motoru, saopšteno je iz sedišta kompanije.

Avion je sa samo 3 člana posade poleteo iz Arizone na jugozapadu SAD prema Montrealu u Kanadi, ali je nedugo posle uzletanja prinudno sleteo, preneo je BBC.

Boingovi avioni tipa 737Max povučeni su iz avio saobraćaja 2019. godine nakon dve nesreće u razmaku od 5 meseci, ali je početkom decembra ove godine ponovo odobreno da mogu da obavljaju komercijalne letove.

U nesrećama u Indoneziji i Etiopiji poginulo je ukupno 346 ljudi, a najnovije prinudno prizemljenje je izvršeno u skladu sa procedurom, nakon što su piloti primili softversku informaciju o kvaru na motoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Softver je operacioni logički program kojim se upravlja i naređuje računaru šta će da radi.Softver treba biti 100% siguran ,bez i jedne logičke greške i bez mogućnosti da sporednom linijom na bilo koji način dođe do izmjene izvršne logike sistema.Međutim, sve informacije do računara dolaze preko senzora za temperaturu, vlažnost,pritisak,hemijske promjene,svjetlosne promjene,zvučne promjene,broj obrtaja,vrijeme upotrbe vitalnih dijelova, mjerenje izolacije kod kablova, mjerenje napona, mjerenje struje…Kada sve to uđe u računar on besprijekorno obavještava pilota i vizuelno i zvučno ako nešto nije uredu,a može i da izvrši određene korekcije i pomogne pilotu da riješi problem.Moderni sistemi to rade skoro savršeno.I pored najboljeg softvera i računske podrške nekad se nešto podkrade što može izazivati katastrofe.Rezonantne mehaničke vibracije pojedinih dijelova aviona mogu da sruše avion a da se nikad ne otkriju.Greške u marerijalu i hemijskoj strukturi pojedinih dijelova takođe.Gorivi mora biti 100% kontrolisano.Ekipa koja radi servis, nesmije biti samo jedna.Moraju biti barem dvije neovisne jedne od druge…. Ovaj avoin najvjerovatinije ima problem sa rezonantnim vibracijama(nešto u konstrukciji aviona)…Teško će se iko više usuditi da ga vozi i da se njime prevozi……