Kanadskim zvaničnicima dozvoljen pristup uhapšenima u Kini

OTAVA – Kanadskim zvaničnicima odobren je pristup jednom od dvojice muškaraca koje su kineske vlasti uhapsile ove nedelje, dok s drugim još pokušavaju da uspostave kontakt, saopštilo je kanadsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kanadski ambasador Džon Mekalum sastao se s Majklom Kovrigom u Pekingu, navodi se u saopštenju u kojem nisu navedeni drugi detalji, preneo je Rojters.

Kovrig i Majkl Spavor su uhapšeni pošto su kanadske vlasti pre nekoliko dana na američki zahtev uhapsile izvršnu direktorku Huaveja Meng Vandžu na aerodromu u Vankuveru, inače kćerku osnivača te kompanije.

Nevladina organizacija Međunarodna krizna grupa (ICG) saopštila je u utorak da je njen viši savetnik za severoistočnu Aziju Majkl Kovrig uhapšen u Kini.

Kovrig se bavi istraživanjima i analizom spoljnih poslova i bezbednosnim pitanjima u severoistočnoj Aziji, pre svega u Kini, Japanu i na Korejskom poluostrvu.

U međuvremenu, kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da je hapšenje njih dvojice neprihvatljivo i izrazio zabrinutost da bi ekonomija mogla da trpi zbog pogoršanja s Kinom, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar