Kandidat za senatora ubijen u Nigeriji uoči izbora

ENUGU – Kandidat za senatora nigerijske opozicione Laburističke partije na predstojećim izborima Ojibo Čukvu ubijen je u saveznoj državi Enugu na jugoistoku zemlje, kada su nepoznati napadači na njega otvorili vatru, saopštio je danas lokalni partijski zvaničnik.

Atentat je usledio nekoliko sati nakon što su stranke i predsednički kandidati potpisali dokument podrške mirnom izbornom procesu pred lokalne i predsedničke izboei u Nigeriji zakazane za subotu, prenosi Rojters.

Predsednik Laburističke partije oblasti Enugu Jug Činvuba Ngvu, rekao je da je Čukvu upao u zasedu i ubijen dok se vraćao sa promotivnog skupa uoči izbora.

Precizirao je da je Čukvu ubijen iz vatrenog oružja, a zatim zapaljen u svom vozilu, u kojem su se pored njega nalazili vozač i jedan saradnik.

„To je poražavajući razvoj događaja za nas, a sumnjamo na političko ubistvo jer je bio favorit za pobedu na izborima“, dodao je.

Portparol policije u državi Enugu potvrdio je da je došlo do ubistva, napominjući da će policija naknadno izdati saopštenje.

Nigerija, najnaseljenija i najveća afrička država, ima dugu istoriju nasilja u vezi sa izborima.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je pozvao na miran i transparentan izborni proces, pozivajući stranke i kandidate da prihvate rezultate kada ih objavi Nezavisna nacionalna izborna komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar