Kandidati za Ličnost godine: Tramp, Al-Bagdadi, Putin…

Američki časopis „Tajm“ objavio je spisak osoba koje su ušle u najuži izbor za titulu „Ličnost godine“, a među osam kandidata nalaze se i američki milijarder Donald Tramp i lider dzihadističke Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi.

Osobe koje se nalaze u najužem krugu za dodelu prestižne titule „Tajma“ za 2015. godinu su izabrali urednici tog časopisa, preneo je list „Fajnenšel ekspres“.

Jedan od osam izabranih, Al-Bagdadi, „inspirisao je kao lider IS svoje pristalice da se bore u njegovom samoproglašenom kalifatu koji obuhvata područja Iraka i Sirije, ali i da izvrše napade u zemljama poput Tunisa i Francuske“, navodi „Tajm“.

Kad je reč o pretendentu za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD, Trampu, „Tajm“ ističe da ga je njegova populistička retorika učinila favoritom za kandidata Republikanaca i podstakla debatu o budućnosti te stranke.

Među ostalim kandidatima za „Osobu godine“ su i nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Irana Hasan Ruhani i ruski predsednik Vladimir Putin, „koji se suprotstavio sankcijama Zapada po pitanju vojne aktivnosti njegove zemlje u Ukrajini i igra ključnu, ali nepouzdanu ulogu u ratu protiv IS“, navodi časopis.

„Tajm“ je za Ruhanija rekao da pokušava da izvuče Iran „iz statusa svetskog izgnanika i unapredi iransku privredu uništenu sankcijama postigavši sporazum sa Zapadom o iranskom nuklearnom programu“.

Među ostalim kandidatima za nagradu „Ličnost godine“ su i zvezda rijaliti programa Kejtlin DŽener, izvršni direktor kompanije „Uber“ Travis Kalanik i aktivisti pokreta „Crni životi su važni“, koji protestuju protiv nejednakog tretmana Afro-amerikanaca, pogotovo od strane policije u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Angela Merkelličnost godineVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar