Kandidatski status BiH po formuli Ukrajine

BANJALUKA – Izveštaj i preporuka Evropskom savetu da dodeli kandidatski status predstavlja novu šansu za BiH, rekao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, nakon što je Evropska komisija predložila da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata uz osam uslova koje treba ispuniti.

„Ovakva vrsta poruke iz EU se ne dobija baš svaki dan. Ali mi sada pružamo ruku i ja se zaista nadam da će naša pružena ruka biti prihvaćena. Nadam se da ćemo prigrliti jedni druge“, rekao je Varhelji u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Evropski zvaničnik precizira da nije reč o uslovnom statusu, već se radi o formuli koja je već primenjena kada je reč o Ukrajini, što znači, kaže Varhelji, da „mi sa naše strane Savetu predlažemo da Bosni i Hercegovini daju kandidatski status, a onda da gledaju da li su ispunjene reforme zato što mi verujemo da se svi skupa nalazimo na jednoj geopolitičkoj raskrsnici“.

„Evropa sada mora da da ponudu za BiH da zemlja ubrza svoj unutrašnji posao na evropskom putu“, jasan je Varhelji.

Ukazuje da se ovakva vrsta poruke iz EU ne dobija baš svaki dan.

“ Ali mi sada pružamo ruku i ja se zaista nadam da će naša pružena ruka biti prihvaćena. Nadam se da ćemo prigrliti jedni druge“, naveo je.

Govoreći o godišnjem izveštaju o napretku BiH u ovoj godini, Varhelji kaže da je on izbalansiran, u nekim područjima je kritičan, a u nekim drugim je pozitivan.

„Međutim, uprkos svoj toj negativnosti kada je reč o BiH mi smo ubeđeni da ona zaslužuje mnogo bolje i želimo da to stavimo na sto. Želimo da Bosna i Hercegovina dobije novi početak, zato što nam je potreban novi početak“, naveo je Varhelji.

Nada se da će izbori, koji su u BiH održani 2. oktobra, dati zamah političarima u zemlji da institucije formiraju brzo i da što pre počnu s implementacijom predloženih reformi i, ako bude tako, ističe, mnoge stvari se mogu promeniti veoma brzo, „sve ono na šta čekamo već toliko dugo“.

O odluci CIK BiH o ponovljenom brojanju glasova u Republici Srpskoj za nivo predsednika Srpske, Varhelji kaže da nije član Izborne komisije.

“ Ono što vam mogu reći jeste da je prema izveštajima koje smo čitali sam dan izbora prošao relativno dobro, čak i bolje nego što su neki u medijima ili široj javnosti očekivali. Sada je na Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da sprovede ponovno brojanje i da onda vidimo jasan i nedvosmislen rezultat. A onda treba da se fokusiramo na stvarna pitanja. Nadam se da će to sve biti rešeno brzo i da će CIK u budućnosti biti pouzdan kao što je bio pouzdan i do sada“, naveo je, između ostalog, Varhelji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar