Karadžić u sredu pred sudijom, zatražio duži rok za žalbu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić biće u sredu, 6. aprila, izveden pred sudiju u Hagu, kako bi, na statusnoj konferenciji, govorio o svom mentalnom stanju i uslovima u pritvoru.

Karadžić, koga je Haški tribunal nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, sam je zatražio održavanje statusne konferencije.

Taj zahtev usvojio je američki sudija Teodor Meron (Theodor), koji će i voditi statusnu konferenciju, ali je temu zasedanja ograničio na mentalno stanje nepravosnažno osudjenog i uslove u pritvoru.

Meron je i predsednik haškog Mehanizma za medjunarodne tribunale, pravnog naslednika sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Istovremeno, Karadžić je danas zatražio da mu Mehanizam produži rok za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu sa 30 na 180 dana. U podnesku, on je najavio da će uložiti žalbu na svih 10 tačaka optužnice po kojim ga je raspravno veće Tribunala proglasilo krivim.

Taj zahtev, Karadžić je obrazložio obimnošću i složenošću presude, koja ima 2.605 stranica, kao i činjenicom da mu sud još nije odobrio pravnu pomoć za angažovanje dodatnih saradnika, pored pravnog savetnika Pitera Robinsona (Peter).

U zahtevu, Karadžič se poziva na odluke suda da rok za najavu žalbe produži u ranijim procesima koji su bili manje obimni i komplikovani od njegovog.

Tribunal je Karadžića (70) 24. marta osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je presudom oslobodjen krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar