Katalonija na udaru najgore suše u poslednjih nekoliko decenija

MADRID – Sredozemlje i regioni poput Katalonije, koja se suočava s najgorom sušom u poslednjih nekoliko decenija, naročito su na udaru suše izazvane klimatskim promenama.

U velikom riziku su i Francuska, Italija, Grčka i Balkan, izjavio je Migel Mansanares, meteorolog iz Barselone koji proučava ekstremne vremenske prilike u Evropi.

„Područje Sredozemlja jedno je od najranjivijih područja kada su u pitanju klimatske promene“, rekao je Mansanares, objašnjavajući da je to zbog toga što je to „zatvoreno more“ i ima svoj klimatski sistem.

Jedan od slikovitih primera posledica klimatskih promena je rezervoar Sau, u Kataloniji, koji je početkom marta bio smanjen na samo osam odsto svog kapaciteta, s obzirom na to da ovo područje Katalonije nije imalo duže periode kiše u poslednje dve i po godine, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Godinu dana ranije Sau je bio na 55 odsto svog kapaciteta.

Na sušu utiču i drugi faktori. U slučaju Katalonije, prema Mansanaresovim rečima, oni uključuju porast broja stanovnika u Barseloni i okolnim gradovima.

Nova ograničenja koja je uvelika katalonska regionalna vlada odnose se na upotrebu vode za pranje automobila, zalivanje bašti ili upotrebu industrijske vode.

Intenzivna upotreba vode u poljoprivredi u Španiji – što čini 80 odsto potrošene količine u toj zemlji, još jedan je od otežavajućih faktora. Lokalna vlada je u Kataloniji smanjila upotrebu vode u poljoprivredi za 40 odsto.

Rezervoar Sau, 100 kilometara od Barselone, snabdeva grad vodom i druge gradove Katalonije već 50 godina, ali poslednjih meseci je postao najvidljiviji simbol najgore suše na tom području u poslednjih nekoliko decenija.

To je zbog, u medijima često prikazivane crkve iz 11. veka Sant Roma de Sau kao simbola klimatskih promena, koja je bila potopljena kada je rezervoar napravljen 1962. i u kišnim periodima ostaje pod nivoom vode.

Sada crkva štrči nekoliko metara iznad nivoa vode, okružena sasušenom zemljom.

„Nikada nisam video toliko prazan“ rezervoar, kaže Agustin Torent, 70-godišnjak koji ceo život živi u blizini Saua i došao je da vidi crkvu. Prema njegovim rečima, prizor je tužan za nekog ko je ranije video pun rezervoar.

„Ali tako je kako je. To su klimatske promene i svako ko kaže da to ne postoji, ne znam šta da im odgovorim“, zaključuje taj Španac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar