Katalonska poslanilčka većina potpisala predlog za glasanje o nezavisnosti

Poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije, potpisali su predlog da se na današnjoj sednici katalonskog parlamenta glasa o uspostavljanju nezavisne katalonske republike.

„Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi“, stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije „Zajedno za DA“ i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP.

Poslanici te dve poslaničke grupe imaju tanku većinu u katalonskom parlamentu, zahvaljujući kojoj bi danas mogli da izglasaju tu odluku, ako je savetodavni odbor Parlamenta prethodno potvrdi.

Tom potezu se protive opozicione katalonske stranke, a neki opozicioni poslanici navode da će bojkotovati glasanje.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred katalonskog parlamenta pred početak sednice, očekujući proglašenje nezavisnosti tog regiona do kraja dana. Oni mašu katalonskim zastavama i skandiraju „Nezavisnost!“ i „Sloboda!“.

U Madridu je u toku sednica Senata, gonjeg doma Parlamenta Španije koji danas treba da glasa o aktiviranju člana 155 Ustava radi preuzimanju nadležnosti Katalonije, u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona.

Premijer Španije Marijano Rahoj je danas u govoru u Senatu da će prvi potez biti smenjivanje predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegovih ministara, ako španski Senat odobri primenu specijalnih ovlašćenja protiv katalonskih vlasti.

On je rekao da je „to što se dešava u Kataloniji, čisto kršenje zakona, demokratije i prava svih“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar