Katalonski parlament usvojio zakon o referendumu za nezavisnost

Regionalni parlament Katalonije usvojio je večeras zakon koji predvidja organizovanje refenduma o samoopredeljenju te pokrajine u Španiji, čime se otvara mogućnost ponovne krize sa centralnim vlastima u Madridu, javila je agencija Frans pres.

Nacrt zakona u kojem se navodi da je katalonski narod „suvereni narod“, usvojen je sa 72 glasova za i 11 uzdržanih. Poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu pre glasanja.

Španska konzervativna vlada saopštila je danas pre glasanja da se obratila Ustavnom sudu. „Vlada je zatražila da Ustavni sud proglasi nevažećim glasanje u parlamentu“, navela je potpredsednica španske vlade Soraja de Santamarija koja je potez katalonskog parlamenta ocenila kao pokušaj nametanje odluke silom „dostojan nekog diktatorskog režima“.

Katalonski poslanici žele da putem zakona zvanično zakažu referendum o nezavisnosti od Španije 1. oktobra, posle višegodišnjeg suprotstavljanja centralnim vlastima koje takvo glasanje smatraju ilegalnim.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. je separatistička koalicija koja je obećala da će tu oblast dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takodje održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao „istorijska nacija“, priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar