Kavazović očekuje da Orban objasni izjavu o muslimanima

SARAJEVO – Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović, komentarisao je izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana, da je “izazov sa BiH kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana” i očekuje, kaže, od mađarskog šefa vlade da objasni šta je tačno mislio kada je to rekao.

Kavazović kaže da, bude li se pokazalo da je ova Orbanova izjava tačna, „onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu“.

„Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine…“, kaže Kavazović i dodaje da „navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani“.

Ukoliko, kaže Kavazović, „ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina“.

„Zato s pravom očekujemo od premijera Orbana da nam objasni šta je to tačno mislio s jednom ovakvom izjavom koja je unela nemir među pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope i sveta”, naveo je reisu-l-ulema u izjavi objavljenoj na internet stranici Rijaseta IZ u BiH.

Kavazović se dotakao i, kako je naveo, „negatora genocida u BiH i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namere”.

„Iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na delu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminisati, a ta eliminacija može ići od genocida kakav smo videli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive…“.

To se, dodao je Kavazović, pokušava da realizuje kroz podršku „separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar