Kazahstan: Parlament ukinuo imunitet porodici bivšeg predsednika Nazarbajeva

ASTANA – Parlament Kazahstana ukinuo je danas zakon koji je garantovao imunitetet članovima porodice bivšeg predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva i oduzeo mu status vođe nacije.

Poslanici su ukidanjem zakona omogućili državi da zamrzne vlasništvo porodice Nazarbajev ako budu osumnjičeni za zločin, prenosi Rojters.

Bivši predsednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev (82) imunitetom je zaštićen od eventualne istrage, ali mu je ovom odlukom parlamenta ukinuta titula „jelbaša“, vođe nacije.

Ukidanje ovog zakona može da zabrine tri kćeri nekadašnjeg predsednika Nazarbajeva, koje poseduju veliku količinu imovine i aktivne su u biznisu.

Dinara Kulibajeva, jedna od ćerki Nazarbjeva, i njen muž Timur prema časopisu Forbs spadaju u najbogatije ljude u zemlji.

Nursultan Nazarbajev je od 1989. do 2019. godine bio na čelu Kazahstana i za trideset godina na vlasti je izgradio jak kult ličnosti u zemlji.

Nazarbajev je odredio svog saveznika Kasima-Žomarta Tokajeva za naslednika na predsedničkoj funkciji, ali njihovi odnosi su se pogoršali posle političkih nemira u Kazahstanu u januaru 2022. godina koji je odneo živote 238 ljudi.

Tokajev je tada preuzeo poziciju šefa bezbednosnog saveta i počeo da postepeno uklanja Nazarbajevove rođake i saveznike sa važnih funkcija u zemlji.

U septembru 2022 godine je Tokajev vratio ime glavnog grada Kazahstana, Astana, koji se prethodno zvao Nur-sultan, u čast bivšeg predsednika.

Paradoksalno, upravo je Tokajev 2019. godine insistirao na tome da Astana ponese ime bivšeg predsednika i promenio ime prestonice u Nur-sultan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar